Winter op Nieuwegeinse fietsroutes verloopt niet overal gladjes

Na de overvloedige sneeuwval op zondag 7 februari was het glibberen geblazen op de Nieuwegeinse fietsroutes. Hoewel de gladheidsbestrijders hun best deden en veel fietspaden er goed bij lagen, waren er toch ook verbeterpunten. Van verschillende fietsers kregen we foto’s toegestuurd van onbegaanbare fietspaden, óók op de strooiroutes.

SneeuwKarwei20210209_web
Fietsoversteek Herenstraat/Noordstedeweg op dinsdag na de sneeuwval van zondag. Pas op donderdag was deze kruising schoon. Dit is de drukste fietskruising van Nieuwegein: onder normale omstandigheden rijden hier 10.000 fietsers per etmaal.

Ook op de belangrijkste fietsroute van Nieuwegein langs het Merwedekanaal was het glibberen en glijden. Het stukje fietspad bij de Karwei, waar de Herenstraat uitkomt op de Noordstedeweg, was vijf dagen na de sneeuwval nog steeds niet schoon. Ook op de Utrechtsestraatweg, ter hoogte van villa Johanna, moesten fietsers het maar uitzoeken. De fietspaden langs de Noordstedeweg en de Doorslag daarentegen, lagen er schoon en blinkend bij. En het noordelijkste stuk van de Utrechtsestraatweg, waar de bus rijdt, was ook prima begaanbaar. Bij de kruising bij de Blauwe Brug was het echter lopen geblazen.

 

SneeuwJohanna20210209_web

Sneeuw op de fietsstroken: fietsers naar de rijbaan

We kregen ook klachten van fietsers over de fietsstroken naast drempels op de Batauweg. Daar werden fietsers opgescheept met de sneeuw van de autorijbaan.

sneeuw Batauweg
Fietsers moeten hier uitwijken naar de autorijbaan, omdat de sneeuw op de fietsstrook is gedeponeerd

Tobben in Fokkesteeg

En ook in Fokkesteeg was het tobben. Het fietspad bij de Bergerveste was vrijdag na de sneeuwval nog steeds niet begaanbaar. Volgens bewoonster Sylvia pakten veel mensen in arren moede daarom maar de auto. Ook dit fietspad is één van de strooiroutes van de gemeente Nieuwegein.

Fokkesteegfietspadsneeuw20210212
Gevaarlijke condities op het fietspad bij de Bergerveste in Fokkesteeg, zes dagen na de sneeuwval. Dit fietspad (en onderdeel van Fietsnet Nieuwegein) werd in andere jaren wèl goed behandeld.

Fietsersbond vraagt aandacht voor gladheidsknelpunten

Het heeft er alle schijn van, dat de planners van de gladheidsbestrijdingsroutes de fietsroutes niet in het vizier hebben. Dat moet echt anders, want nu blijven de hoofdfietsroutes te lang onbegaanbaar. Inzet van borstelwagentjes op fietspadbreedte is nodig, om de fietspaden snel na sneeuwval schoon te maken. De smalle banden van fietsers rijden pekel namelijk onvoldoende in, zodat alleen strooien op plekken waar maar weinig auto’s rijden niet voldoende is.  Natuurlijk zijn we altijd bereid om onze kennis van fietsroutes in te brengen.

Categorieën