50 jaar Nieuwegein: een rijwielrit door de tijd

Nieuwegein: stap voor stap van auto- naar fietsstad. Dat is de titel van het hoofstuk over vijftig jaar Nieuwegeinse fietshistorie dat de voorzitter van onze afdeling, Clarion Wegerif, schreef voor het boek Nieuwegein 50 jaar.

Pagina's uit boek Nieuwegein 50 jaar
De eerste pagina’s van het hoofdstuk over 50 jaar Nieuwegeinse fietshistorie

“In de begintijd van Nieuwegein nadert het fietsgebruik in Nederland tot een dieptepunt. Terwijl Utrecht de Catharijnesingel dempt voor het kortste stukje snelweg van Nederland, bouwt Nieuwegein zijn ruim opgezette stadsautowegen. Brede autobanen leiden de nieuwe inwoners via de wijkwegen naar hun woonerven. Daar is volop parkeerruimte voor de Kevers, Kadettjes en Simca’s van hun eigenaren. Hun fietsen staan te verroesten in de schuur”.

Dat is het startpunt van Nieuwegein. Hoe verging het de fietsers in die vijftig jaar?

Lijsterbestunnel in 1975
De Lijsterbestunnel in 1975. De broekpijpen zijn wijd en we zien moeders hun kinderen vervoeren in buisframe-zitjes. Foto: Het Utrechts Archief, nr. 844403
De Lijsterbestunnel in 2021
De Lijsterbestunnel in 2021. Vitale senioren zoeven over het asfalt; de bomen hebben een volwassen grootte bereikt

Meer lezen?

Het hele fietshoofdstuk is te lezen op pen.nl; voor het boek fiets je naar Bruna Cityplaza of Muntplein. Ruim 250 pagina’s Nieuwegeinse historie geschreven voor en door Nieuwegeiners voor 29,95 euro! Een initiatief van de Historische Kring Nieuwegein.

Categorieën