Fietsomleidingen in City Nieuwegein: nog steeds spoorzoeken

Het blijft tobben met de fietsomleidingen in het centrum van Nieuwegein. Omleidingen in omleidingen, blauwe en groene borden die verschillende richtingen op wijzen. Nieuwegein stuurt fietsers van buiten de stad het bos in.

Fietsers op de Zavelwal rijden langs doorgekruist fietsomleidingsbord

Als Fietsersbondafdeling krijgen we geregeld reacties van fietsers die hopeloos verdwaald zijn door de gebrekkige bewegwijzering rond City. En wie bij het Zuidstedeviaduct rijdt ziet regelmatig fietsers die verdwaasd om zich heen kijken: waar moet ik in vredesnaam naartoe? Doorgewinterde Nieuwegeinse fietsers pik je er zo uit: die rijden zonder blikken of blozen door naar de parkeergarage.  Maar vakantiefietsers en fietsers die komen voor een afspraak bij het St. Antonius Ziekenhuis kunnen vaak de weg niet vinden. Zo ook Joyce uit Houten.

De zoektocht van Joyce naar het Antonius Ziekenhuis

Joyce schrijft: ‘Ik ben niet geheel onbekend in Nieuwegein maar dit is niet te doen. Vrijdagmiddag 9 juni fietste ik tegen de omleiding aan komende vanaf de Herenstraat richting het Antonius ziekenhuis. Ik volgde de omleiding via park Oudegein, daar hielden na 300 meter ineens de omleidingsbordjes op. Ik ben doorgefietst tot aan de kinderboerderij en daar lopend en met mijn fiets gedragen over de brug gegaan die daar vlakbij ligt. Hoe de route verder zou gaan geen idee. Op de terugweg ben ik via de Kolfstedetunnel gereden, vanaf daar belandde ik bij het gemeentehuis (wandelgebied) om uiteindelijk bij de lift naast de fietsenstalling aan de Lantaarnstede uit te komen.Kortom grote chaos en irritatie als je op tijd op een afspraak moet zijn’.

Ook Joyce' tweede poging wordt een zoektocht

Twee weken later schrijft Joyce: ‘Afgelopen zaterdag ben ik samen met mijn man gaan proeffietsen naar het Antonius Ziekenhuis. Hij had afgelopen woensdag een afspraak en wilde graag weten hoe hij moest fietsen. Omdat ik al ervaring met de omleiding had, was ik voorbereid, dacht ik. Op de heenweg hebben we vanaf de Herenstraat geprobeerd de oranje omleidingsroute te volgen. Op de Zavelwal vlak voordat links de Mergelwal begint stond het omleidingsbordje met het kruis erdoor. We zijn doorgereden en kwamen in de bocht van de Zwavelwal naar de Vlietwal exact zo’n zelfde bordje tegen.

Fietser passeert afgekruiste oranje wegwijzer
Het oranje omleidingsbord is voorzien van een kruis terwijl de omleiding in de omleiding al lang voorbij is.

Vervolgens zijn we onder het viaduct van de Zuidstedeweg doorgereden, langs de kinderboerderij en daar de 1e weg / fietspad naar rechts genomen. De verdere weg zoveel mogelijk rechtdoor gevolgd om uiteindelijk uit te komen aan de achterkant van een sportcomplex (Geinoord), waar we rechtsaf het Parkhout zijn opgegaan, over de Geinbrug, daar rechts af geslagen om bij het Antonius Ziekenhuis te komen. Mogelijk had dit korter gekund, maar de omleidingsbordjes lieten ons in het park in de steek.

 

Op de terugweg zijn we vanuit het Antonius ziekenhuis links afgeslagen en onder het Zuidstedeviaduct doorgereden om daar vervolgens linksom op te draaien. Zo simpel kan het zijn. Eenmaal het viaduct over waren de omleidingsbordjes niet te vinden. Wij zijn uiteindelijk buiten om langs de Plettenburgerbaan gefietst en zo richting Houten.  Advies aan de gemeente Nieuwegein de route via het Zuidstedeviaduct van beide kanten goed aan te geven. Dat is het minst omrijden en het makkelijkst’.

Ons fietsomleidingsadvies

Joyce slaat de spijker op de kop. Want ook vanuit zuidelijke richting is het spoorzoeken. Groene borden, blauwe borden: er is geen logica in te ontdekken. Terwijl het toch echt niet ingewikkeld hoeft te zijn:

  • Start de fietsomleiding met een geel bord met zwarte letters. Dat herkent iedereen als een omleiding.
  • Zet dat gele bord vóór het Zuidstedeviaduct en (aan de Noordstedeweg) op de afsluiting;
  • Bewegwijzer alleen de route over het Zuidstedeviaduct, maar dan consequent;
  • Controleer geregeld of alle bordjes er nog staan, zeker als er een omleiding binnen de omleiding is;
  • Maak één iemand binnen de gemeente verantwoordelijk voor de fietsomleidingen.
Strip over fietsbewegwijzering in Nieuwegein

Categorieën