Hoe fietsvriendelijk zijn de Nieuwegeinse supermarkten?

In Nieuwegein komt een nieuwe Lidl met maar liefst 140 autoparkeerplaatsen. De fietser komt er nogal bekaaid vanaf. Hoe fietsvriendelijk zijn de huidige Nieuwegeinse supermarkten eigenlijk? We gingen het na en geven tips voor verbetering.

De Fietsersbondonderzoekers bij Albert Heijn Hoog Zandveld
De Fietsersbondonderzoekers Gert en Clarion bij Albert Heijn Hoog Zandveld. Een goed voorbeeld van een nette en aantrekkelijke fietsparkeeromgeving

De Albert Heijn in Fokkesteeg is de meest fietsvriendelijke supermarkt van Nieuwegein. Deze supermarkt scoort met 39 punten net een tikje beter dan de Jumbo Galecop (36 punten) en de Albert Heijn Hoog Zandveld (35 punten). Het slechtste scoort de Dirk van den Broek in Cityplaza. Deze supermarkt heeft helemaal geen fietsenstalling en grossiert in borden ‘Verboden fietsen te plaatsen’. Dirk scoort slechts 10 punten op Laurents checklist voor supermarkten.

Het onderzoek en de resultaten

We gebruikten de supermarktenchecklist van Laurent van Fietsersbond Maastricht. Deze checklist bevat acht punten waarop je kunt scoren. We hebben gekozen voor een zespuntsschaal en bezochten op 5 februari 2022 alle supermarkten. In deze tabel vind je de resultaten van alle 13 Nieuwegeinse supermarkten.

Ontwerp Lidl Buizerdlaan
Het ontwerp van de Lidl aan de Buizerdlaan

Op basis van de ontwerpschets scoorden we ook de toekomstige Lidl-supermarkt aan de Buizerdlaan. Die kan met 25 punten lang niet tippen aan de beste supermarkten uit onze test. Maar het goede nieuws is dat Lidl met onze aanbevelingen de andere supermarkten kan overtreffen!

Hoe kunnen supermarkten het verschil maken?

Supermarkten fietsvriendelijk maken is geen rocket science. Hier volgen de belangrijkste aanbevelingen:

  1. Zorg voor voldoende fietsnietjes (hekjes waar je fiets aan kunt vastzetten) zo dicht mogelijk bij de ingang, en bij de winkelkarren. Hoog/laagrekken zijn bij fietsers minder populair, omdat je altijd je voorwiel moet optillen, wat zeker bij een zware e-bike geen pretje is. De ‘wielmoordenaars’ die we bij Nettorama, Lidl Kauwenhof, Jumbo City en Jumbo Batau-Zuid en Albert Heijn City nog aantroffen zijn natuurlijk uit den boze: geen mogelijkheid om je fiets ‘aan de wereld’ vast te zetten;
  2. Zorg voor een autovrije toegang tot de supermarkt;
Autovrije toegang en goede fietsnietjes dichtbij de winkelkarren bij de Albert Heijn in Fokkesteeg
Autovrije toegang en goede fietsnietjes dichtbij de winkelkarren bij de Albert Heijn in Fokkesteeg

3. Pleit voor veilige aanfietsroutes bij de gemeente, met goede oversteekplaatsen en een maximumsnelheid van 30 km/uur;

4. Zorg voor een nette en aantrekkelijk fietsparkeeromgeving, zoals bij de Albert Heijn in Hoog Zandveld. De Albert Heijn in City kan hier veel van leren.

Naargeestige fietsparkeerplekken bij Albert Heijn City
Naargeestige fietsparkeerplekken bij Albert Heijn City

5. Zorg voor overdekte stallingsplekken. In ons onderzoek hadden alleen de Jumbo en de Albert Heijn in City overdekte plekken. Maar die zijn dan ook gesitueerd in de autoparkeergarage, wat qua toegang verre van ideaal is. Welke super combineert haar fietsenstallingen met zonnepanelen?

6. Winkelcentrum Galecop scoorde het hoogste op sociale ontmoetingsruimte voor fietsers. In het centrum hebben ze overdekte zitjes!

Fietsparkeren bij de Jumbo in City
Fietsparkeren bij de Jumbo in City. Je fiets staat droog, maar helaas zijn de rekken van het type wielmoordenaar. En is het oppassen voor de auto’s.

Aanbevelingen voor de Lidl Buizerdlaan

Voor de nieuwe vestiging van de Lidl aan de Buizerdlaan hebben we ook een aantal specifieke aanbevelingen. Lees daarvoor het nieuwsbericht Lidl Buizerdlaan: van automagneet naar fietsvriendelijkste supermarkt.

Categorieën