
In de in 2021 door de gemeenteraad vastgestelde Omgevingsvisie, Mobiliteitsvisie en Mobiliteitsprogramma wordt ingezet op een omslag naar beweegvriendelijke vormen van mobiliteit, en een prioriteitsvolgorde waarin fietser en voetganger op één staan en de particuliere auto pas op vier. Ook staat in het Mobiliteitsprogramma dat het (sluip)verkeer op de wijkwegen teruggedrongen moet worden. Het past dus niet in het beleid om een vestiging met zoveel autoparkeerplaatsen, die zoveel extra autoverkeer genereert, toe te staan.
Ook werd tijdens de informatiebijeenkomst gesproken over een toename van het autoverkeer op de Buizerdlaan van 10%; uit het verkeersonderzoek blijkt echter dat een toename van 25% wordt verwacht op de Buizerdlaan in 2030. In het voorontwerp wordt hier een zeer ondoorzichtige passage aan gewijd namelijk ‘een verkeersgeneratie van 2792’ (paragraaf 4.9.3).
Het verkeersonderzoek is duidelijk over de toename van het autoverkeer: het aantal motorvoertuigen op de Buizerdlaan (9459 per etmaal, nota bene in de schoolvakantie van zomer 2019 gemeten!) stijgt door de planontwikkeling naar 12.013 in 2030. Hierbij is uitgegaan van een autonome toename van het autoverkeer van 0,8%. Het overgrote deel van de toename van het autoverkeer is te wijten aan de Lidlvestiging.
Parkeerplaatsen: tweemaal zoveel als de norm
Langs de Buizerdlaan zijn geen vrijliggende fietspaden en is de maximumsnelheid 50 km/uur. Dit zorgt voor een onveilige situatie voor fietsers, die met de toename van het autoverkeer alleen maar groter zal worden. Op de Buizerdlaan gebeuren ook relatief veel ongevallen, net als op andere wijkwegen in Nieuwegein. De toename van het autoverkeer op de Buizerdlaan met een kwart van het huidige al veel te grote aantal motorvoertuigen is voor ons onacceptabel. Ook zal de toename zorgen voor extra luchtvervuiling en geluidsoverlast. In 3.3.6. Duurzaamheidsbeleid ontbreekt bovendien het aspect mobiliteit.
Te weinig garanties
Wij vinden dat het huidige voorontwerp-bestemmingsplan veel te weinig garanties biedt om een ongebreidelde groei van het autoverkeer op de Buizerdlaan tegen te gaan. Ook staan er in het voorontwerp geen maatregelen om fietsers te beschermen, bijvoorbeeld door het aanleggen van vrijliggende fietspaden. Waarom is er wel voorzien in een parallelstraat langs de Buizerdlaan met parkeerplaatsen en niet in de aanleg van vrijliggende fietspaden door de ontwikkelaar?
Ook hebben wij het creëren van een aparte achteringang van het Lidlterrein voor fietsers vanaf het fietspad langs de geluidswal aanbevolen. Hierover wordt met geen woord gerept. Een knip ter hoogte van de Parkhout kan eveneens helpen om autoverkeer vanaf Zandveld tegen te gaan en het boodschappen doen op de fiets te bevorderen. De Lidl doet er goed aan om ons onderzoek naar fietsvriendelijke supermarkten in Nieuwegein eens grondig te bestuderen; datzelfde geldt voor de gemeente Nieuwegein.
Conclusie en reactie
Het voorontwerp-bestemmingsplan biedt veel te weinig garanties voor een veilige en schone leefomgeving die recht doet aan het ingezette beleid van Omgevingsvisie, Mobiliteitsvisie en Mobiliteitsprogramma. We gaan er van uit dat dit in het uiteindelijke bestemmingsplan wel het geval zal zijn. Dit hebben we in onze reactie aan de gemeente Nieuwegein laten weten. Wordt vervolgd!
Categorieën